Voor een korte uitleg druk op de link of scrol naar beneden
11.15 - 11.45 uur
Wilt u meer weten over IGP kom eens langs bij ons. Of lees eens het IGP regelement lees HIER
Inmiddels is het in Nederland nu ook mogelijk om van IGP deel examens te doen. Dus van het hele IGP examen A,B en C kun je nu 'bijv. A speuren alleen doen. Hiervoor heb je dus wel VZH nodig. Dus IGP B en C kun je ook los doen en hier een deel certificaat van halen.
Waarom puppy cursus? Het 1e levensjaar van een pup is erg belangrijk. In die fase wordt de basis gelegd voor de rest van zijn leven. Denk hierbij niet alleen aan oefeningen/training, maar ook aan opvoeding. Een puppycursus kan hierbij helpen.
De pup heeft een open houding en een grote wil om te leren. Daarom is deze puppytijd de uitgesproken tijd voor het aanleren van de basiscommando’s. Het aanleren van goede gewoontes is net zo eenvoudig als het aanleren van slechte gewoontes. In beide gevallen is het heel moeilijk om achteraf bepaald gewoontegedrag te doorbreken. Dit aanleren doen we bij hsv DOS op een positieve en hondvriendelijke manier waardoor de pup zich op een prettige manier kan ontwikkelen.
Tijdens de puppycursus krijgt zowel baas als pup les. Een greep uit de lesstof:
*theorie: Socialisatie Voorkomen van ongewenst gedrag Lichaamstaal van honden Hondengedrag Zindelijkheid
*praktijk Basiscommando’s zit, af en hier Meelopen zonder trekken aan de lijn Met vier pootjes op de grond blijven bij het begroeten Alleen leren zijn Samen spelen.
Benodigde materialen:
Halsband + riem (slipketting en flexlijn zijn NIET toegestaan)
Lange lijn van 10 meter.
Hondenfluitje.
Hap-slik-weg voertjes; Bij voorkeur zacht voer zoals worst of kaas.
Een speeltje wat de hond leuk vindt en waar je samen met de hond mee kunt spelen en wat je samen kunt vasthouden.
Voor meer info: kom langs tijdens onze trainingen of mail even naar m.kramer1@planet.nl De locatie van de club is hier
Hoe en wat?
De puppy-training is geschikt voor honden die op de eerste les een leeftijd hebben die ligt tussen 7 en 16 weken.
De puppycursus duurt drie maanden en bestaat uit wekelijkse lessen van ruim een uur. De cursus wordt afgesloten met een examen. Deelnemers ontvangen na het examen een certificaat.
Elke les bestaat uit een gedeelte praktijk en theorie.
Tijdens de cursus komt de pup elke les met dezelfde begeleider de training volgen. Familie of vrienden van de cursist zijn van harte welkom als toeschouwer.
De behandelde oefeningen zijn tevens huiswerk. De kracht/het succes ligt in veel herhalingen in korte sessies.
Trainingslocatie: Pontweg 89a te Den Burg
Lestijd: zondag 10.45 – 11.45 uur
Prijs: €85,00.
Per cursus kunnen maximaal 6 deelnemers meedoen: Op deze manier kan de trainer elke deelnemer de aandacht geven die nodig is.
Elementaire gehoorzaamheid 1 De cursus EG 1 sluit helemaal aan op de afgeronde puppy gehoorzaamheid cursus, echter u kunt hiermee ook beginnen als uw hond de puppy-fase al voorbij is en u nog niet getraind heeft met uw hond. Tijdens deze cursus wordt er meer van uw hond verwacht, en worden de ‘teugels’ iets aangehaald. Ook in deze cursus wordt de hond uitbundig beloond bij goed gedrag, dus ook hier weer, spelen met de hond. De hond leert in deze cursus het “volgen” (is lopen aan een slappe riem) “hier komen”, “zit”, blijf, “af” en "nee". Maar ook door een groep andere cursisten met hond lopen. Deze cursus word afgesloten met een club examen.
Elementaire gehoorzaamheid 2 Deze cursus sluit helemaal aan op het EG 1, echter nu wordt er nog meer van de hond verwacht. Tevens is deze cursus een prima voorloper naar andere trainingsvormen. Natuurlijk wordt ook hier de hond beloond voor goed gedrag, door spelen met de hond. In deze cursus zitten alle basis oefeningen als bij het EG 1, maar we gaan nu ook “los volgen”. Ook gaan we het “af” en blijf, en daarna de hond “voor-roepen” (is komen op bevel) aanleren. Deze cursus wordt afgesloten met een club examen. En als u nog steeds enthousiast bent kunt u doorgaan met de VZH groep.
VZH groep
Woensdag 19.15 - 20.00 uur
Zondag 10.30 - 11.45 uur
VZH training
Het programma VZH bestaat uit diverse gehoorzaamheidsoefeningen op het veld en een stukje praktijkgedeelte op de weg. Verdeelt in A en B gedeelte. Het is weer een vervolg op de EG trainingen en zullen alle oefeningen nu goed uitgevoerd moeten kunnen worden. Ook hier is belangrijk dat jij en je hond samen kunnen spelen, om nadat hij het commando goed heeft uitgevoerd te belonen en het voertje geven af te bouwen. Hij leert hiermee ook dat jij leuk bent en dus graag naar je toe komt. Jij moet belangrijk zijn.
VZH (Verkeerszekere hond)
Het praktijkgedeelte (B) omvat een aantal oefeningen, o.a. uitgevoerd op de openbare weg in matig drukke situaties. Wil je deze training volgen, dan kun je terecht bij alle werkhondenverenigingen en bij kynologenclubs dus ook hsv DOS. Let op, als men niet verder wil of gaat met de hond, dan is het altijd leuk om het gewoon te doen. Zo blijf jij en je hond lekker bezig. En als je het niet wil, dan doe je gewoon geen examen. Maar toch altijd leuk er weer een diploma bij te hebben. Je hebt het toch samen gedaan. Vaak zijn er ook mensen die het nog een keer willen doen. Ook is het mogelijk om (behalve in de winter) met de Fun groep mee te gaan doen.
Voor de door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende werkhondenrassen is het VZH-diploma de toelatingseis om aan gespecialiseerde werkhondentrainingen als IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung ) en Speurhond te kunnen beginnen.
U leert met de hond een paar vaste parkoersen te lopen, waarin alle geleerde commando's in zitten. Een eventueel vervolg hierop is BHG 1 (Behendigheid groep) met meerdere gradaties.
Indien men klaar is voor het examen en men wil dat ook gaan doen dan is hier het loopschema die dan gevolgd moet gaan worden. De leeftijd van de hond moet >15 maanden. Dit examen wordt afgesloten door een officiële keurmeester. Hierbij moet men wel in het bezit zijn van een honden logboekje. De keurmeester kan ook eisen dat de hond de nodige inentingen heeft gehad.
Zondag 09.00 - 10.00 uur
IGP A (speuren)
Speuren valt onder de groep IGP. Ook al doe, of kun je daar niet aan meedoen, dan vind de hond het meestal wel leuk. Elke hond kan dit leren. Iedere zondagochtend gaan wij met een groepje speuren. Wel volgens de geldende IGP regels. Geen examen voor nodig. DOS heeft de beschikking over verschillende ter beschikking gestelde boeren landerijen. Het gebruik hiervan is aan regels gebonden in afspraak met de boer, zoals geen verontreinging en niet speuren als er dieren opstaan. Natuurlijk heeft dit wat tijd en doorzetting vermogen van ook de baas nodig om te leren.
De verschillende sporen (klasse)
Speuren Afd. A (Onder A word bedoelt de eerste oefening bij een volledig IGP examen)
Om hier mee te doen moet je in het bezit zijn van het VZH diploma Afhankelijk van het te behalen diploma, moet de hond met zijn geleider, een van tevoren uitgelopen traject (spoor) wat door een spoorlegger gelopen is, met daarop 3 verschillende voorwerpen, uitwerken. Bij de verschillende IGP examens en het speurhondenexamen is het spoor, de tijdsduur tussen het uitleggen en het uitwerken, de vorm van het spoor en het aantal voorwerpen verschillend en oplopend in moeilijkheidsgraad. Om een zo hoog mogelijk aantal punten te verdienen, moet de hond met zijn neus zo dicht mogelijk bij de grond, het gelegde spoor, meestal in een weiland of een akker met een constante snelheid aflopen.In het spoor bevinden zich afhankelijk van de klasse, 2 of 4 hoeken. Dit alles word door een wedstrijd examinator afgenomen.
Het aangeven van de voorwerpen kan gebeuren op twee manieren te weten: apporteren of verwijzen (bij het voorwerp gaan staan, zitten of liggen). Het uitwerken van het spoor mag zowel met een aangelijnde als een los werkende hond, met dien verstande dat de afstand tussen de hond en geleider steeds ongeveer tien meter moet zijn en de geleider de hond in normaal tempo kan volgen.
IGP I: minstens 300 passen lang (eigen spoor) en 20 minuten oud met daarop 3 eigen voorwerpen. IGP II: minstens 400 passen lang (vreemd spoor) en 30 minuten oud met daarop 3 vreemde voorwerpen. IGP III: minstens 600 passen lang (vreemd spoor) en 60 minuten oud met daarop 3 vreemde voorwerpen.
Verwijzen van een voorwerp
Dus los van het hele IGP examen kun je nu 'bijv. het certificaat A speuren alleen doen. Hiervoor hoef je dus alleen VZH te hebben. Maar ook IGP B en C kun je los doen.
De derde afdeling C is de verdedigingsdienst waarbij de hond getest wordt op belastbaarheid, drift en moed door verschillende oefeningen met een pakwerker. Het is hierbij essentieel dat de hond goed gehoorzaam is. Zo moet de hond na inbijten op de bijtmouw van de pakwerker deze na het commando "los" meteen (het commando word door de geleider gegeven) los laten, dit commando mag 3 keer, anders volgt diskwalificatie.
Bijten in de mouw
Geen officiële oefening maar leuk (in slow motion)
Bij onze club (hsv Dos) trainen we de honden voor de hobby dus niet voor handel, alle honden zijn gewoon huishonden, wat geen probleem geeft. Wel zitten er felle honden bij als ze aan het werk zijn, maar zijn privé zoetlief.
Pakwerk
IGP C (pakwerk)
Zondag 13.15 - 15.00 uur
Vergroten
Vergroten
Start
Start
Wilt u meer weten over IGP kom eens langs bij ons of lees eens het IGP regelement lees HIER
IGP Pakwerk wat wij trainen is geen politie training. Bij ons wordt alleen de mouw gebruikt en onze honden vinden het geweldig om dit te mogen doen. Alles gebeurd altijd pas na een commando.
IGP B (appèl)
Woensdag 20.00 - 21.30 uur
Zondag 11.45 - 13.15 uur
Appèl
- apporteren over de vlakke grond - 1-meter haag en de A-schutting - en als laatste vooruitsturen met aan het eind van de 50 mtr. het commando af Alles afhankelijk van de klasse waarin men uitkomt (IGP1 ,2 of 3) Tijdens het los volgen wordt er tevens d.m.v. 2 schoten uit een alarmpistool, de schotvastheid van de hond beoordeeld. Een hond met schotangst wordt uitgesloten van verdere deelname aan het examen.
Dit is na het speuren bij IGP de tweede afdeling (bij examen afdeling B genoemd) het is een gehoorzaamheidsprogramma, waarbij de hond allerlei, grotendeels onaangelijnde, oefeningen moet laten zien, bestaande uit - “volgen” in gewone, langzame en snelle pas - zit en af met doorlopen van de geleider - afliggen met afleiding (aan de kant terwijl een andere hond het appèl loopt)