Honden met een lichaamstemperatuur boven de 40 graden moet je gaan koelen tot 39 graden en daarna stoppen met koelen.Hoe kun je het verlagen van de temperatuur bereiken.

Vernevelen met water, spray
Kleine beetjes water laten drinken
Een ventilator er bij zetten
Vochtige doeken omleggen
Vochtige T-shirt omdoen
Badje met koelwater water laten liggen of vanuit besprenkelen

Het is verstandig een dierenarts te bellen indien de temperatuur oploopt of niet zakt.intensief koelen met 50% spiritus met 50% water
belangrijk is ook om de zooltjes niet te vergeten
een ruimte met een arco gebruiken
ijspacks gebruiken
Lichaamstemperatuur van de hond

Temperatuur < 38 ondertemperatuur
Temperatuur  38-39 normaal
Temperatuur  39-39,5 verhoging
Temperatuur  39,5-40,5 koorts
Temperatuur  40,5-41,5 extreme koorts
Oververhitting voorkomen is erg belangrijk op warme dagen. Dieren die het te warm krijgen kunnen hieraan zelfs overlijden. Laat een dier nooit onbeheerd in een auto achter. Zelfs een open raam zorgt niet voor voldoende verkoeling! Maar ook door te lopen op heet asfalt warmen honden op, want ze zweten alleen via hun voetzolen, wat niet mogelijk is op asfalt.

Voorkom op warme dagen activiteit tussen 12.00 en 17.00 uur. Ga liever niet naar buiten met een hond tussen deze tijden. En zorg dat je een thermometer en een koelband in huis hebt. Een vochtig t-shirt aantrekken tijdens het uitlaten kan ook goed werken.

Afkoelen mag met water, bijvoorbeeld met de tuinslang of een badje. Een hond laten zwemmen is echter niet de manier om een hond af te laten koelen, want door het spiergebruik warmt de hond juist op.

Oververhitting bij dieren.

Tekst gedeeltelijk van.https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/oververhitting/